Κυριακή, 05 12 2021
Βρείτε μας...
facebook etherapeia.gr twitter etherapeia.gr

Πώς θα υπολογιστεί και πότε θα καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων Αφορά τους εργαζόμενους με αναστολή

Στους λογαριασμούς των εργαζομένων θα πιστωθεί νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά φέτος, το δώρο Χριστουγέννων για τους μήνες που οι εργαζόμενοι ήταν σε αναστολή.

 

Το υπουργείο Εργασίας θέλοντας να τονωθεί η αγορά εν μέσω των εορτών, θα επιδιώξει να γίνει φέτος νωρίτερα η καταβολή του δώρου Χριστουγέννων.

 

Στο τραπέζι μέτρα στήριξης και ελαφρύνσεις - Τι θα έχει το «καλάθι» της ΔΕΘ

Το κράτος θα πληρώνει το τμήμα του δώρου που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα της αναστολής της σύμβασης εργασίας.

 

Το ποσό θα υπολογίζεται με βάση την αποζημίωση ειδικού σκοπού, δηλαδή τα 534 ευρώ ανά μήνα. Όσοι εργαζόμενοι μπήκαν σε αναστολή, ιδιαίτερα για όσους τέθηκαν σε αναστολή πάνω από 2 ή 3 μήνες εντός του 8μηνου Μάιος – Δεκέμβριος, τα χρήματα που θα πάρουν θα είναι λιγότερα.

 

Και αυτό διότι το Δώρο θα υπολογιστεί για τους μήνες της αναστολής επί των 534 ευρώ της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και όχι επί του ονομαστικού μισθού του εργαζόμενου πριν την αναστολή της σύμβασης. Μεγαλύτερα ποσά θα πάρουν όσοι εργάζονται με μερική απασχόληση ή εκ περιτροπής εργασία και αμείβονται με μισθούς κάτω των 534 ευρώ μήνα.

 

Νέα ειδική άδεια για εργαζόμενους γονείς

Λόγω της πανδημίας, πλέον χορηγείται ειδική άδεια για εργαζόμενους γονείς παιδιών που θα νοσήσουν από τον κοροναϊό. Η νέα ειδική άδεια θα είναι συγχρηματοδοτούμενη από τον εργοδότη και το κράτος και θα απαιτεί ιατρική γνωμάτευση – βεβαίωση, η οποία θα καθορίζει και τη χρονική της διάρκεια.

 

Τη νέα ειδική άδεια, θα μπορούν να λάβουν οι γονείς παιδιών που θα νοσήσουν από κοροναϊό, μετά και το άνοιγμα των σχολείων. Αν και δεν θα νοσούν κατ’ αρχήν οι ίδιοι, δεν θα μπορούν για λόγους πρόληψης να πάνε στη δουλειά τους, όποτε θα δικαιούνται την νέα ειδική άδεια.

 

Για όλα τα παραπάνω μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» η εργατολόγος, Άσπα Παπαθανασοπούλου.

 

Για το δώρο Χριστουγέννων, υποστήριξε πως η μείωση θα γίνει κυρίως σε όσους είχαν αποδοχές από ένα ποσό και πάνω.

 

Ο στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με την κυρία Παπαθανοσοπούλου, είναι να καταβληθεί στις 15 Δεκεμβρίου το κομμάτι που καταβάλλεται από την κρατική ενίσχυση και μέχρι τις 21 να έχει καταβληθεί από όλους.

Πηγή :tanea.gr

 

Για τις ειδικές άδειες, υποστήριξε πως υπάρχει πρόβλεψη που αφορά γονείς με παιδιά που νοσούν από κοροναϊό. Συγκεκριμένα έχουν δικαίωμα να ζητήσουν άδεια έως 14 μέρες, ενώ οι αποδοχές καλύπτονται πλήρως από εργοδότη και κράτος.

 

Δεν έχει διευκρινιστεί αν θα πρέπει να έχει εξαντληθεί η υπόλοιπη κανονική άδεια για να χορηγηθεί η ειδική, σημείωσε.

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Εγκρίθηκε το κονδύλι – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Το ποσό ανέρχεται σε 1,7 εκατ. ευρώ

Εγκρίθηκε το κονδύλι για την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας.

Διαβάστε περισσότερα: Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Εγκρίθηκε το κονδύλι – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Τηλεργασία: Ποιες είναι οι ευπαθείς ομάδες που μπορούν να εργαστούν εξ αποστάσεως

Τις ευπαθείς ομάδες των εργαζομένων που μπορούν να τεθούν σε καθεστώς τηλεργασίας ορίζει η ΚΥΑ των υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας.

Διαβάστε περισσότερα: Τηλεργασία: Ποιες είναι οι ευπαθείς ομάδες που μπορούν να εργαστούν εξ αποστάσεως

Κορωνοϊός - Επίδομα 800 ευρώ και Δώρο Πάσχα: Δείτε πότε καταβάλλονται

 

Μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα αναμένεται να πραγματοποιηθούν όλες οι πληρωμές που έχει εξαγγείλει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναφορικά με την έκτακτη ενίσχυση σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις, όπως δήλωσε την Πέμπτη ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Ειδικότερα, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι το επίδομα των 800 ευρώ για τους εργαζομένους -που έχουν υποβάλλει ηλεκτρονική αίτηση στην α' φάση- θα πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς στις 15, 16 και 17 Απριλίου

«Υπολογίζουμε ότι οι δικαιούχοι θα ξεπεράσουν τους 500.000», είπε ο Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Επιπλέον, τη Μεγάλη Πέμπτη θα καταβληθούν τα 400 από τα 600 ευρώ για τη στήριξη των επιστημονικών κλάδων. Τα υπόλοιπα 200 ευρώ θα πιστωθούν μέσα στον Απρίλιο.

 

Διαβάστε περισσότερα: Κορωνοϊός - Επίδομα 800 ευρώ και Δώρο Πάσχα: Δείτε πότε καταβάλλονται

Επίδομα 534 ευρώ-ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ: Στις 21 Αυγούστου η πληρωμή-Ποιους αφορά

Επίδομα 534 ευρώ-ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ: Στις 21 Αυγούστου η πληρωμή-Ποιους αφορά

 

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασία, εγκρίθηκε η μεταφορά πίστωσης, ύψους 23,8 εκατ. ευρώ για 56.458 δικαιούχους,

 

Στις 21 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή του επιδόματαος έως 534 ευρώ στους εργαζομένους, οι οποίοι τέθηκαν σε αναστολή τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο, αλλά και η οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων που έχουν ενταχθεί στον Μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ από τις 15 μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2020.

Διαβάστε περισσότερα: Επίδομα 534 ευρώ-ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ: Στις 21 Αυγούστου η πληρωμή-Ποιους αφορά

Βρείτε μας...
facebook etherapeia.gr twitter etherapeia.gr